Tre snabba frågor till Gül Heper-Jämterud.
Gül Heper-Jämterud är en erfaren ledare inom varumärkesutveckling och digitalisering, erkänd för sin innovationskraft och entreprenörskap. Som grundare av CMO Goes Tech delar hon sin expertis som konsult, rådgivare och styrelseledamot för olika företag. Under sin karriär har Gül haft internationella ledarroller hos företag som Absolut Vodka, Nespresso, Coca-Cola Europacific partner, HTL Hotels och Scandic Hotels mfl.
Hennes expertis spänner över varumärkesutveckling, innovativ marknadsföring, partnerskap, digitalisering med inriktning på ny teknologi, samt produkt- och serviceinnovation. Allt detta syftar till att förbättra kundupplevelsen och öka försäljningen på olika plattformar, inklusive e-handel, mobilapplikationer och fysiska butiker. Gül är även en uppskattad internationell talare inom sina expertområden.
Hur väl balanserar svenska företag långsiktigt varumärkesarbete/strategi med kortsiktiga, mätbara aktiviteter, anser du?
I svåra tider är det vanligt att företag inriktar sig på direkt affärskritiska taktiska åtgärder, vilket innebär en ökad satsning på kortsiktiga, försäljningsdrivande aktiviteter. Det är dock viktigt att, samtidigt, ha stöd från ledningen och tålamod för att avsätta en del av budgeten till långsiktiga varumärkesbyggande initiativ. Detta är avgörande för att stå stark i konkurrensen. De som skapar de bästa kundupplevelserna och mest emotionella marknadsföringsinitiativen kommer att driva försäljning och öka varumärkeskännedomen både på kort och lång sikt. Tidigare har det varit en trend att vara mer fokuserad på performance-driven marknadsföring, men det har blivit allt tydligare att man inte får tappa bort det samtidiga behovet av att bygga varumärket. Dessa två aspekter behöver utvecklas parallellt.

Vilka, anser du, är de vanligaste skälen till att många bolag inte lyckas fullt ut i sin digitala transformation?
I grunden handlar det om att digitaliseringsstrategier tyvärr inte alltid är väl rotade i ledningsgrupper och implementeras inte heller smidigt tvärfunktionellt inom företagen. Jag träffar tyvärr ofta ledningsgrupper och styrelser som har bristande kompetens inom digitalisering och kundinsikter, samtidigt som bolagets avdelningar fortfarande jobbar i silos. Att förstå kunden är en förutsättning för digital transformation, som ska leda till ökad kundlojalitet och intäkt. Oftast hamnar den ansvariga även för långt ned i organisationen i en separat silo, vilket begränsar förmågan att driva utvecklingen på ett effektivt sätt.
Martech utgör en del av den bredare digitala transformationen, och som medförfattare till den europeiska Martech-rapporten har jag noterat flera års påpekande av brister när det gäller kompetens, tid och budget, samt tidigare utmaningar inom systemintegration och datainsamling. Denna situation har, beklagligt nog, lett till en trög utveckling.
I rapporten visade nästan hälften av respondenterna att de har möjlighet att hitta kompetens, men samtidigt saknar dessa en helhetsförståelse som krävs för att fullt ut optimera Martech och digitalisering med avseende på kundupplevelse, affärsstrategi och teknik. I Sveriges fall ökar denna andel till 53%, vilket tyder på att problemet är mer utbrett hos oss jämfört med andra marknader. Därför är det särskilt viktigt att skapa de rätta förutsättningarna, med stöd från en kunnig ledningsgrupp, för att attrahera rätt kompetens, säkra tvärfunktionellt mandat för den ansvarige samt säkerställa tillräcklig tid och budget för framsteg inom detta område.
Därefter uppstår den spännande diskussionen om vilka som bör ha huvudansvaret för utvecklingen av kundupplevelser som förenar digitala och fysiska element i framtiden. Är det marknadsavdelningen, IT-avdelningen, e-handelsavdelningen, eller kommer nya roller att axla det övergripande ansvaret och samarbeta tvärfunktionellt genom företagen?
Läs mer här: https://odyssey.se/martech-2023/home
Hur står sig svenska företag kontra övriga företag i Europa när det gäller martech? Hur har trenden sett ut de senaste 2-3 åren?
I den nyligen publicerade europeiska Martech-rapporten framgår det att Sverige inte ligger i framkant, trots vad många svenskar kan tro. Redan 2022 kunde vi se att vi började hamna på efterkälken. Vi ligger nu efter både Norge och Danmark i utvecklingen, även om vi har återhämtat oss något under 2023. Generellt sett befinner vi oss ungefär på medelnivå jämfört med andra europeiska länder. Svenska bolag bör vara realistiska och inse att de inte är ledande inom Martech.
Varför är det då så viktigt att vara i framkant och ha en hög kunskapsnivå inom ledningsgruppen när det gäller Martech? Jo, det har flera positiva konsekvenser:
- Ökade kort- och långsiktiga intäkter
- Förbättrad kundnöjdhet
- Ökad intern effektivitet
- Ökat stöd från ledningsgruppen för implementering av avancerad teknik som AI, vilket i sin tur optimerar effekten av din martechinvestering.
- Ditt företag blir mer attraktivt för rätt kompetens, vilket underlättar i rekryteringsprocessen.